Zen meditatie
De Zen Cirkel Utrecht biedt een volwaardige zen training in je dagelijkse leven onder leiding van Maurice Genko Knegtel Roshi, schrijver, filosoof, boeddhistisch priester en geautoriseerd zen meester. De avonden bevatten zen meditatie (zazen), individuele begeleiding (dokusan) en zen onderricht (teisho). Voor iedereen die de brug wil slaan tussen spirituele beoefening en het dagelijkse leven.
Op maandagavond 16 september 2024 starten we een nieuwe Zen Cirkel. Thema van deze Zen Cirkel is: Zen in jouw dagelijkse bestaan. Precies 32 jaar geleden, in het najaar van 1992, in het Zen Centrum Amsterdam aan de Krayenhoffstraat begon ik met het spreken voor zen studenten over Zen in het Westen. Hoe ziet een eigentijdse, westerse vorm van deze Chinees-Japanse religieuze traditie eruit? Dit heugelijke feit vieren we uitbundig in deze Zen Cirkel Utrecht met negen praktische maandagavonden over het centrale thema van Integrale Zen: de integratie van Zen in jouw dagelijkse leven precies zoals jij dat leidt. Kortom, hoe ziet een eigentijds, westers Zen er nu eigenlijk uit?
Data: maandag 16 september tot en met 18 november 2024 (negen bijeenkomsten, niet op 28 oktober). Aanvang 19.30 – 21.30 uur. Kosten: €225,-. Locatie: Het Graalhuis, Nieuwegracht 51, Utrecht. Voor opgave: klik hier. Op maandagavond 25 november vindt in aansluiting op de Zen Cirkel een informele Sangha avond plaats, van 19.00 tot 21.00 uur in het Graalhuis te Utrecht. We delen ons eten met elkaar.
Stille Zen Zondag & Jukai Utrecht De periode rond 7 december is volgens de Japanse kalender de periode van de Boeddha’s ontwaken, de rohatsu periode. Dit is bij uitstek een periode van stilte, inkeer en bezinning. In deze rohatsu periode organiseert Stichting Izen altijd een dag die we samen in stilte doorbrengen. Naast zit meditatie (zazen) is er gelegenheid voor individuele begeleiding (dokusan) en geeft Maurice Genko Knegtel Roshi anderhalf uur zen onderricht (teisho). Thema van de teisho is: Meester Shitou Xiqian (China, 700 – 790) was in zijn tijd als leraar onbekend, leidde een teruggetrokken bestaan en had weinig leerlingen. Later echter werd hij beschouwd als de voorganger van Dongshan, stichter van onze traditie, de Soto Zen en beïnvloedde zijn taoïstische gedachtegoed talloze latere generaties. In het Westen geeft hij in onze tijd expressie aan een volwaardige zen praktijk midden in het dagelijkse leven. Zijn ‘Lied van een Strodakhut’ is een inspiratie voor elke eenzame beoefenaar op de sacrale plaats waar hij of zij werkt of woont.
Aansluitend op deze Stille Zen Zondag is er een Jukai Ceremonie. De Jukai ceremonie behoort tot de oudste ceremonies van het boeddhisme en betekent letterlijk ‘het ontvangen van de zestien Mahayana voornemens’. De ceremonie begint om 18.00 uur en is ook toegankelijk voor geïnteresseerden die niet aan de Stille Zen Zondag deelnemen.
Zondag 8 december 2024, 10.00 uur tot 17.00 uur, in het Graalhuis, Nieuwegracht 51 te Utrecht. Kosten € 95 ,- inclusief koffie, thee, vegetarische lunch. Jukai Ceremonie begint om 18.00 uur en is gratis, geef je echter wel hier op als je bij de ceremonie aanwezig wilt zijn.
Zen Cirkel Leiden ‘De vrouwelijke voorouders van zen‘ Zen gaat vaak over patriarchen en mannelijke beoefenaars. Echter, in de loop van de eeuwen zijn er ook veel vrouwelijke beoefenaars geweest: matriarchen en vrouwelijke zenleraren. Behalve in kloosters beoefenden veel vrouwen – vaak noodgedwongen – in het dagelijks leven, te midden van gezins- en familie beslommeringen; ook zijn er vrouwelijk zenmeesters geweest die een eigen bedrijf hadden, ZZP-er waren. Hoe herkenbaar is dat wel niet voor ons, beoefenaars in de 21e eeuw met een praktijk in het dagelijks leven! We hoeven het wiel niet uit te vinden, maar hebben naast ‘grootvaders’ ook ‘grootmoeders’ die ons inspiratie kunnen bieden op onze weg.
Per bijeenkomst duiken we in het leven van een van de vrouwelijke voorouders. Daarnaast onderzoeken we wat haar geschiedenis en onderricht kan betekenen voor ons eigen dagelijks leven. Wil je hier meer van weten, dan ben je van harte welkom. Je kunt je per keer opgeven, maar wel graag enige tijd van tevoren in verband met ruimte en planning.
Data: zondag 22 september, 20 oktober en 24 november 2024. Aanvang 14.15 – 16.15 uur. Kosten: op basis van dana (donatie). Locatie: Leiden, adres volgt na opgave. Begeleider: Ineke Konin Vogel Sensei, dharma-opvolger van Genko Roshi. Opgave: vooraf, via de mail zeninleiden@gmail.com of de app.
Zen Cirkel Amsterdam-West Dit najaar begint Gertjan Mulder Sensei een lees- en studiecyclus rond de Shushōgi, een zentekst die in Japan tot de meest gereciteerde behoort maar in Nederland nog nauwelijks bekend is. Letterlijk vertaald betekent het iets als ‘De betekenis van beoefening en verificatie’, vrij vertaald als ‘Wat een spirituele praktijk en verlichting echt behelzen’. Het is een compilatie van tekstfragmenten van de 13e-eeuwse zen monnik Eihei Dōgen Zenji die op indringende wijze antwoord geeft op de vraag naar het waarom van de zenpraktijk en je dwingt te reflecteren op je eigen ‘waarom & waartoe’. En dat zonder ook maar een keer het woord zazen of meditatie te gebruiken!
Vanaf donderdag 5 september, van 19.30 – 21.30. We komen elke eerste donderdag van de maand samen. Adres: Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 56 (WG-Terrein), Amsterdam. Kosten: vrijwillige bijdrage (dana). Begeleiding: Gertjan Mulder Sensei, Dharma-opvolger van Maurice Genko Knegtel Roshi. Voor meer informatie en opgave: zencirkelamsterdam@gmail.com.