Audio/visueel

Wat is jouw probleem? Podcast van de teisho uitgesproken door Maurice Genko Knegtel Roshi op 25 maart 2019.
Opname van de eerste teisho uitgesproken in de Zen Cirkel over de Hsin Hsin Ming – het vers van vertrouwen vertrouwen. Klik hier

De kern van de zaak. Podcast van de teisho uitgesproken door Maurice Genko Knegtel Roshi op 1 april 2019.
Opname van de tweede teisho uitgesproken in de Zen Cirkel over de Hsin Hsin Ming – het vers van vertrouwen vertrouwen, klik hier

Bevrijding. Podcast van de teisho uitgesproken door Maurice Genko Knegtel Roshi op 8 april 2019.
Opname van de derde teisho uitgesproken in de Zen Cirkel over de Hsin Hsin Ming – het vers van vertrouwen vertrouwen. Klik hier.

Wat is volmaakt? Podcast van de teisho uitgesproken door Maurice Genko Knegtel Roshi op 6 mei 2019.Opname van de vierde teisho uitgesproken in de Zen Cirkel over de Hsin Hsin Ming – het vers van vertrouwen vertrouwen. Klik hier.

Doende niet-doen. Podcast van de teisho uitgesproken door Maurice Genko Knegtel Roshi op 13 mei 2019. Opname van de vijfde teisho uitgesproken in de Zen Cirkel over de Hsin Hsin Ming – het vers van vertrouwen vertrouwen. Klik hier.

En wat levert het me op?  Podcast van de teisho uitgesproken door Maurice Genko Knegtel Roshi op 20 mei 2019. Opname van de zesde teisho uitgesproken in de Zen Cirkel over de Hsin Hsin Ming – het vers van vertrouwen vertrouwen. Klik hier.

Waar gaat dit gedicht nu over? Podcast van de teisho uitgesproken door Maurice Genko Knegtel Roshi op 27 mei 2019. Opname van de zevende teisho uitgesproken in de Zen Cirkel over de Hsin Hsin Ming – het vers van vertrouwen vertrouwen. Klik hier.

Een aanlopende wagenas – BOS televisie documentaire over Maurice Knegtel

Op de Dam in Amsterdam vraagt ‘Zen-filosoof’ Maurice Knegtel (Rotterdam, 1963) enkele passanten naar hun levenspijn. Opmerkelijk is hoe hij direct tot de kern komt en dat ogenschijnlijk zorgeloze mensen diep stil verdriet met zich mee dragen.
Maurice onthult terloops een eigenzinnige interpretatie en een Nederlandse verwoording van de vier edele waarheden. Zo wordt het kernbegrip ‘lijden’ betiteld als ‘een aanlopende wagenas’ – het piepen en knarsen van de as van de wiel van ons leven.

Bekijk de gehele documentaire hier.

Luister naar de podcast Zen & Zo met Maurice Knegtel over zijn laatste boek Het afdalen van de berg (2020)

…zijn meest persoonlijke advies naar aanleiding van het overlijden van zijn vader en de boeddhanatuur van zijn hond… Maurice Knegtel is in gesprek met Marlous Lazal.

Klik hier voor Spotify, luister hier voor Itunes.

Kijk mij – Documentaire over selfies met Maurice Knegtel Roshi

Vier seizoenen lang observeert documentairemaker George Schouten het selfiegedrag van passanten en van zichzelf bij het I am Amsterdam monument en bevraagt hij wat die aandacht is voor het ik? Wie is die ‘ik’ eigenlijk? Waar komt de obsessie hiervoor vandaan?
Hij spreekt erover met verschillende mensen waaronder zenmeester Maurice Knegtel, die waarschuwt dat wanneer we naar ons ware zelf zoeken, we deze niet zullen vinden.

Klik hier voor de televisiedocumentaire Kijk mij van George Schouten

Ntr documentaire over Maurice Knegtel Roshi in serie Iedereen Verlicht

De Ntr heeft een treffende en integere documentaire over mijn werk als Zen Meester en boeddhistisch priester gemaakt in de serie Iedereen Verlicht. Je kunt de documentaire zien op zondagmiddag 11 april 2021, vanaf 16.25 uur op NPO 2. De herhaling van de uitzending is op 17 april, vanaf 11.35 uur op NPO 2. Na uitzending kun je de documentaire hier terugkijken.