Maurice Genko Knegtel Roshi

Maurice Knegtel (Rotterdam, 1963) is meester (Roshi) en priester in de Soto zen traditie. Hij ontving in 2009 Dharma transmissie (Shiho) van zenmeester Genpo Roshi in de lijn van Taizan Maezumi Roshi en op 26 juni 2018 Inka, het ‘Final Seal of Approval’. Maurice heeft vergelijkende wijsbegeerte en Sanskriet gestudeerd en is gespecialiseerd in de Indiase boeddhistische filosofie.

Hij is de auteur van drie boeken over integratie van spiritualiteit in het dagelijkse leven: Voorbij willen en weten (1998, herdruk Juwelenschip 2013), Zelfonderzoek (1999) en De vrijheid om te verliezen (2000). In 2004 verscheen van hem Het Dharma Spel, over een spel dat de Boeddha met zijn leerlingen speelt om de essenties van het boeddhisme inzichtelijk te maken. In 2008 verscheen zijn boek Ontwaakte aanwezigheid – Over het wat, hoe en waartoe van zen. In maart 2012 kwam Integrale Zen – Je dagelijkse leven is spirituele beoefening uit. Het is dit boek dat de grondslag legt voor zijn spirituele gemeenschap Izen, die zich richt op het meditatief beoefenen van je dagelijkse leven ‘on the spot’ en precies zoals je het leidt. In oktober 2014 verscheen bij Juwelenschip Uitgeverij zijn ultieme boek over zen: Het laatste woord van Zen. Toch bleek dit niet zijn laatste boek te zijn, want in maart 2020 verscheen Het afdalen van de berg, dat gaat over het stap voor stap belichamen, manifesteren en uitdrukken van het grenzeloze Licht en de onbeperkte vrijheid die het leven is, te midden van ‘de weerstand’ van het dagelijkse leven. En in september 2023 verscheen Maurice Knegtels vertaling van en commentaar op het Indiase Avatamsaka soetra, De Toren van Liefde. Een interactieve verkenning van onze duizelingwekkende realiteit.

Maurice Knegtel heeft drie opvolgers die hij als priester en leraar in de traditie van Maezumi Roshi heeft bekrachtigd: Ben Hui-Chao Claessens Sensei (Shiho in 2019), Gertjan Sunyata-Sunyata Mulder Sensei (Shiho in 2021) en Ineke Konin Vogel Sensei (Shiho in 2023).

Tussen 2006 en 2015 was Maurice ook actief als programmamaker bij de Boeddhistische Omroep Stichting (BOS), onder andere op internet als de Cybermonnik. Meer informatie over Maurice Genko Knegtel Roshi kunt u vinden op www.juwelenschip.nl.

Maurice Genko Knegtel Roshi tijdens Jukai in Eerbeek 2020

Maurice Genko Knegtel Roshi en zijn leraar Genpo Roshi in Amsterdam 2018

Maurice Genk Knegtel Roshi na het ontvangen van Inka van zijn leraar Genpo Roshi, te midden van de Izen gemeenschap in het Graalhuis te Utrecht, zomer 2018

  Maurice Genko Knegtel Roshi tijdens Jukai in het Graalhuis te Utrecht op 22 januari 2022

  Maurice Genko Knegtel Roshi tijdens Shuke Tokudo in het Graalhuis te Utrecht op 23 januari 2022

  Drie Sensei’s en een Roshi: Gertjan Mulder Sensei, Ineke Vogel Sensei, Maurice Knegtel Roshi en Ben Claessens Sensei. Graalhuis, juni 2023.