Beleidsplan Stichting Izen 2024
1 Algemeen
1.1 Doelstelling
De doelstelling van Stichting Izen (hierna te noemen Izen) is het bevorderen van de integratie van spiritualiteit in het dagelijks leven. Izen werkt in de gecombineerde Soto- en Rinzai-zentraditie zoals doorgegeven door Maezumi Roshi en Genpo Roshi aan Maurice Genko Knegtel Roshi.
1.2 Activiteiten
Izen tracht haar doel te verwezenlijken door onder meer het geven van workshops, cursussen, lezingen en het organiseren van retraites.
Door middel van zen-meditatie, lichaamswerk, groeps- en individuele begeleiding, ondersteunt Izen de sangha leden in hun persoonlijke onderzoek van en omgang met de grote vragen van je bestaan. Of zoals de zen-traditie het zegt, ‘De Grote Kwestie van Leven en Dood’.
Stichting Izen organiseert en programmeert haar programma per kalenderjaar.
1.3 Bestuur
Het bestuur van Izen bestaat uit een oneven aantal van ten minste drie en ten hoogste zeven leden. Deze ontvangen geen beloning voor hun werkzaamheden.
Het bestuur bestaat op 1 januari 2024 uit de volgende personen:
- Ineke Vogel, Voorzitter
- Geke Bouwman, Penningmeester
- Lydia Poel, Secretaris
- Marianne van Ham, Algemeen lid
- Berend van Bemmel, Algemeen lid
1.4 Spirituele leiding
Stichting Izen heeft één vaste leraar, Maurice Genko Knegtel Roshi. Hij is de spirituele leider van de Sangha en verantwoordelijk voor het onderricht in de leer, voor het leiden van de bijeenkomsten en diensten, en voor de spirituele koers van het centrum. Desgewenst kan hij zich laten bijstaan door assistent-leraren, in overeenstemming met het bestuur. De leraren en assistent-leraren ontvangen voor hun onderricht een honorarium dat per activiteit wordt vastgesteld door het bestuur.
1.5 Statuten en Huishoudelijk Reglement
Naast de oprichtingsstatuten kent de stichting ook een huishoudelijk reglement (HR). Deze is vastgesteld per 28/10/2021 en legt de belangrijkste bestuurlijke en organisatorische afspraken binnen de Stichting Izen vast. Het HR voldoet aan de vereisten van de WBTR.
2 Activiteiten 2024
Tijdens het jaar 2024 zal Izen in elk geval de volgende activiteiten organiseren:
- Izen Intensive – meerdaagse retraite (sesshin) in januari
- Zen Cirkel Utrecht voorjaar – start maart, 10 bijeenkomsten, wekelijks
- Zen en Systemisch Werken Utrecht – weekendbijeenkomst in juni in het teken van Systemisch Werken
- Start Zen Cirkel Utrecht najaar – start september, 10 bijeenkomsten, wekelijks
- Stille Zen Zondag Utrecht – stille dag ter afsluiting van het jaar in december.
3 Verwerven van Inkomsten
Izen verwerft inkomsten door per activiteit een verplichte bijdrage te vragen voor deelname. De hoogte van deze bijdrage wordt vastgesteld aan de hand van een begroting per activiteit. Het doel is om elke activiteit op zichzelf kostendekkend te laten zijn.
4 Het beheer en de besteding van het vermogen
Izen kent geen winstoogmerk. Alle inkomsten worden besteed aan het realiseren van de activiteiten.
De inkomsten en het vermogen worden beheerd door het bestuur, onder dagelijkse verantwoordelijkheid van de penningmeester.
Wordt er in een jaar toch een positief resultaat behaald, bijvoorbeeld omdat activiteiten goedkoper uitvallen of omdat door grote deelname er financieel overschot is, dan wordt dit aangewend/gereserveerd ter aanvulling van een bescheiden reserve ter dekking van eventuele onvoorziene uitgaven of tegenvallers of deels toegevoegd aan het Sanghafonds.
Ter dekking van eventuele tekorten of tegenvallers wordt er een bescheiden reserve aangehouden.
4.1 Het Sanghafonds
Het Sanghafonds is een financiële reserve die gevuld wordt door donaties van de sangha en uit eventuele financiële overschotten uit de georganiseerde activiteiten.
Actieve sanghaleden kunnen in geval van financiële belemmeringen ten aanzien van het deelnemen aan de activiteiten een aanvraag doen voor ondersteuning uit het Sanghafonds. Het bestuur van Izen beheert het Sanghafonds en beslist over goedkeuring van aanvragen en de hoogte daarvan.
Het Sanghafonds wordt niet gebruikt om eventuele operationele tekorten op te vangen.