Lichaamswerk

Lichaamswerk is een manier om via je lichaam en beweging jezelf te onderzoeken. Daarbij wordt uitgegaan van de gedachte dat je persoonlijkheid zich uitdrukt in je lichaam.

Lichaamswerk in combinatie met de beoefening van zen is wezenlijk omdat het ongehinderd functioneren van onze ‘verlichte natuur’ alleen mogelijk is als onze ‘vleesjas’, onze door diep gesleten karmische patronen gevormde persoonlijkheid, niet al te strak zit. We kunnen bijvoorbeeld alleen woede uiten als een verlichte uitdrukking van onze boeddha-natuur, afgestemd op de situatie waarin ik me bevind, als ik woede in mijn leven in volle bewustzijn heb aangenomen en niet als woede een ondergrondse, onderdrukte en geperverteerde emotie is. Dit geldt zo voor alle emoties. En ook voor alle diep ingesleten sporen van karma waaruit mijn persoonlijkheid is geweven. Pas als ik mijn patronen bewust heb aangenomen, ben ik vrij om ze afgestemd op de situatie in te zetten. Zolang patronen onbewust in mijn leven werkzaam zijn, ben ik blind aan mijn patronen gebonden. Kortom, de concrete bevrijding die het boeddhisme en zen voorstaan is feitelijk pas mogelijk als alles wat mijn lichaam beweegt in het volle licht is komen te staan en vrij is om te bewegen. Energetisch lichaamswerk is hiertoe een onmisbaar hulpmiddel.

Individuele begeleiding lichaamswerk Het lichaamswerk binnen Izen vindt momenteel met name plaats via individuele trajecten. Mocht je geinteresseerd zijn in individuele begeleiding door onze lichaamsgerichte begeleiders Isabelle Schneider en Lisette Holst, klik dan voor meer informatie en opgave hier. Individuele begeleiding is ook mogelijk tijdens de jaarlijkse Izen Intensive in Eerbeek. Klik voor meer informatie en opgave hier. Ook lichaamswerk workshops kunnen worden gegeven voor en afgestemd op groepen indien dat is gewenst.

Deelname aan cursussen en begeleidingsactiviteiten gebeurt op basis van vrijwilligheid en op eigen verantwoordelijkheid. Meer hierover, zie de voorwaarden, klik hier